Διαφήμιση Ξενοδοχείου… Ένας χρήσιμος και γρήγορος οδηγός

  • 9 Σεπτεμβρίου, 2021
  • zaketanapareis
  • 1 min read

H φετινή τουριστική σεζόν φάνηκε αρκετά δυναμική από την αρχή για την ελληνική αγορά και κοντεύει στο τέλος της, οπότε το άρθρο αυτό μπορεί να θεωρηθεί άκυρο για τη χρονική περίοδο που δημοσιεύεται, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές η σεζόν έχει μεγαλώσει σε διάρκεια και πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν και χειμερινό τουρισμό. Στο άρθρο θα διαβάσετε συμβουλές που θα σας καθοδηγήσουν στο πως να διαφημίσετε ένα κατάλυμα, κάτι που θεωρείτε πλέον απαραίτητο να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Terra Lucis Mountain Residences

Με την αυξημένη προσφορά και την ένταση του ανταγωνισμού, η διαφήμιση ενός καταλύματος έχει γίνει απαραίτητη όπως και για οποιοδήποτε άλλο προϊόν ή υπηρεσία. Οι κύριοι λόγοι που την καθιστούν απαραίτητη είναι οι εξής:

  • Για να χτίσει τη μάρκα του (branding)
  • Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχετε θέσει
  • Για να διαφοροποιηθεί και να αναδείξει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα
  • Για να προβληθούν οι προσφορές

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να «πατήσει» η στρατηγική και να αναδείξει το κατάλυμα είναι οι εξής;

  • Η καλή φήμη που έχει χτίσει από επισκέπτες
  • Η αισθητική και αρχιτεκτονική των χώρων του και των δωματίων του
  • Οι εμπειρίες που προσφέρει στον επισκέπτη (customer experience)
  • Οι ξεχωριστές παροχές του (amenities/ facilities)

Το 52% των χρηστών των social media εμπνεύστηκαν κάποιο ταξίδι τους από τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες των φίλων τους

Οι παραπάνω πυλώνες δεν αφορούν αυτή καθαυτή τη διαφήμιση αλλά αποτελούν υλικό για την παραγωγή του περιεχομένου (content) και κατ’ επέκταση της διαφήμισης.

Εν συνεχεία, αφού έχουμε κάνει την προεργασία και ξέρουμε τι θα διαφημίσουμε, γίνεται η επιλογή των μέσων, των καναλιών και των τρόπων της διαφήμισης.

Κοινωνικά δίκτυα (Social Media)

Η χρήση τους πλέον είναι αναπόφευκτη. Χρησιμοποιούνται τόσο για τη διαφήμιση όσο και για τη προβολή του περιεχομένου σας. Πολλές οι μορφές περιεχομένου ,όπως εικόνα, video, κείμενο κ.α., μπορούν να δημιουργήσουν ένα συνδυασμό ώστε να αναδείξετε αυτό που επιθυμείτε. Χώροι, υπηρεσίες, εμπειρίες, άνθρωποι και special events είναι αυτά που προτείνουμε να παρουσιάσετε με το περιεχόμενο σας. Όλες οι πλατφόρμες είναι κατάλληλες αρκεί η διαφήμιση που θα δημιουργηθεί, να είναι προσαρμοσμένη στο κοινό της κάθε πλατφόρμας και να στοχεύει στη persona που θέλετε να επισκεφθεί το κατάλυμα σας.

Διαφήμιση μέσω περιεχομένου των επισκεπτών

Οι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι επισκέπτες είναι μία πολύ καλή πηγή να αντλήσετε περιεχόμενο για τη διαφήμιση σας π.χ. από υλικό που κοινοποιούν στο προφίλ τους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τους βοηθήσετε να δημιουργήσουν περιεχόμενο για εσάς, έχοντας, όπως μπορεί να έχετε ακούσει, ετοιμάσει στο κατάλυμα σας “Instagram-ικες” γωνίες. Με αυτόν τον τρόπο μπουστάρετε και την στρατηγική branding που έχετε χαράξει.

Διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης

Αυτό είναι ένα περισσότερο πολύπλοκο θέμα καθώς για τη πλατφόρμα της Google (ως κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης) ένα ξενοδοχείο που θέλει να ξεχωρίζει πρέπει να εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης. Για να το επιτύχει αυτό άμεσα θα χρειαστεί να επενδύσει σε PPC (pay-per-click) διαφήμιση.

Η διαφήμιση PPC όμως πρέπει να έχει σύμμαχο την καλή δουλειά στο SEO (Search Engine Optimization) για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να εμφανίζει το κατάλυμα στην πρώτη σελίδα. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google.

Διαφήμιση στο δίκτυο εμφάνισης της Google

Το δίκτυο αυτό της Google δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε καθώς παίζει κυρίαρχο ρόλο η εικόνα (και όπου εικόνα ίσων 1000 λέξεις) η οποία εμφανίζεται σε συνεργαζόμενα website.

Email Marketing

Ή αλλιώς όπως το γνωρίζουν πολλοί, newsletter.

Είναι ο τρόπος για να κερδίσετε τον επαναλαμβανόμενο πελάτη (repeater), που θεωρείται ο καλύτερος πελάτης και να του προσφέρετε/ επικοινωνήσετε αυτό που επιθυμεί, την υπηρεσία σας.

Η επικοινωνία μέσω email είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος για να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε, στο κοινό που θέλετε (persona), τη στιγμή που θέλετε, με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Το κλειδί σε αυτό το είδος διαφήμισης είναι η σωστή και μελετημένη στόχευση. Επειδή απευθύνεστε σε persona που έχετε δημιουργήσει, γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του, ξέρετε και τι θα ήταν αυτό που θα τους κινητοποιούσε οπότε μπορείτε να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Influencer Marketing

Είναι κάτι νέο σχετικά αλλά βρίσκει τρομερή εφαρμογή στο ξενοδοχειακό περιβάλλον. Το βασικότερο είναι η επιλογή του σωστού influencer για το κατάλυμα μας. Πρέπει να γίνει έρευνα για να επιλέξετε αυτόν/η που θα είναι κοντά στα χαρακτηριστικά του brand σας. Πρώτο, αν το brand σας είναι family να μην επιλέξετε κάποιον που έχει επιρροή σε adults only κτλ. Και δεύτερο, να έχει αυξημένο engagement έτσι ώστε να ξέρετε ότι η ενέργεια αυτή θα έχει κάποιο αποτέλεσμα και θα έχει την απήχηση που επιθυμείτε.

Website

Τελευταίο αλλά ίσως το πιο σημαντικό, το website ενός καταλύματος αποτελεί την αρχή και το τέλος. Είναι το σημείο όπου όλα τα παραπάνω θα βρουν νόημα. Από το website θα πάρει τις πληροφορίες που θέλει, θα οραματιστεί το ταξίδι του/της, θα δει φωτογραφίες και εμπειρίες που θα αποκομίσει και θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον και τέλος θα πραγματοποιήσει την κράτηση.

Σε ποιον πελάτη στοχεύετε;

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στη δημιουργία personas (θα το βρεις εδώ) σύμφωνα με τους στόχους που θέλεις να πετύχετε. Αφού αναφερθήκαμε παραπάνω στους βασικούς τρόπους διαφήμισης ας δούμε επιγραμματικά τους τύπους πελατών που μπορείτε να στοχεύσετε με την στρατηγική που θα χαράξετε. Αυτό θα βοηθήσει εσάς που τώρα ξεκινάτε να λαμβάνετε τα δείγματα των πελατών/ στόχων στους οποίους απευθύνεται το κατάλυμα σας ώστε να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιεχόμενο και τις σωστές καμπάνιες.

Αυτοί διακρίνονται ως εξής:

  • Στους ταξιδιώτες που ψάχνουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και θέλουν να πετύχουν το καλύτερο value for money. Συχνά ταξιδεύουν οικογενειακά, ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25-34, στηρίζουν την επιλογή τους στις κριτικές και όλη τους η έρευνα πραγματοποιείτε από φορητή.
  • Στους ταξιδιώτες πολυτελείας που εστιάζουν στην αναψυχή και την ψυχαγωγία, και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για να επιτύχουν αυτό που αναζητούν. Ταξιδεύουν συνήθως σε ζευγάρια και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών. Προτιμούν καταλύματα μόνο για ενήλικες (adults only), resorts και καταλύματα με πλούσια γκάμα παροχών, τόσο στις πόλεις όσο και στις παραλιακές περιοχές και δίνουν βάση στις κριτικές.
  • Τους κοινωνικούς ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με παρέες. Συχνά και οικογενειακά για αυτό και εκτιμούν και αναζητούν την προσφορά υπηρεσιών τύπου babysitting. Δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις προτάσεις των φίλων και άλλων ταξιδιωτών.
  • Στους αυτόνομους ταξιδιώτες που τους αρέσει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ταξιδιού τους, προγραμματίζουν μόνοι το πρόγραμμα των διακοπών τους και το τι θα κάνουν. Αναζητούν την περιπέτεια καθώς και νέες εμπειρίες, είναι νέοι και τους αρέσει να κοινοποιούν περιεχόμενο στα social media.
  • Στους ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν την τελειότερη ταξιδιωτική εμπειρία. Για αυτό ερευνούν τα πάντα από πριν, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, επισκέψεις σε διάφορους χώρους, προορισμούς, εισιτήρια, δραστηριότητες κτλ. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη ή για μετά. Βασίζονται πολύ websites με κριτικές και προτάσεις, ταξιδεύουν σε ζευγάρια, είναι μεταξύ 25-55 ετών και θεωρούνται αρκετά ευκατάστατοι.
  • Στους ταξιδιώτες που ψάχνουν την απλότητα και την ευκολία. Συχνά επισκέπτονται στους ίδιους προορισμούς για σειρά ετών. Τους ενδιαφέρει η χαλάρωση, η ξεκούραση και η δραπέτευση από την καθημερινότητα παρά οι δραστηριότητες. Συνήθως ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 35-64 ή ίσως και παραπάνω και είναι συνήθως άτομα χαμηλότερων εισοδημάτων.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο/ οδηγό, θα σας δώσουμε κάποια στατιστικά που καλό θα ήταν να τα μελετήσετε και να τα έχετε στον νου σας στην επόμενη προωθητική ενέργεια σας. Αυτά είναι:

  • Το 52% των χρηστών των social media εμπνεύστηκαν κάποιο ταξίδι τους από τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες των φίλων τους
  • Το 76% ποστάρουν φωτογραφίες από τις διακοπές τους στα social media, και αυτό θα πρέπει να το πετύχετε, όπως αναφέραμε και παραπάνω
  • Το 69% των διαφημίσεων χρησιμοποιούν εικόνα ενώ 18% χρησιμοποιούν video, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι το video παραμένει ο βασιλιάς του περιεχομένου (content).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *